2014/07/27

Azték ruha kínai pólóból - 1. rész

Alapvetően nem vagyok oda a színes, mintás ruhadarabokért, a gardróbom leginkább letisztult, pasztell árnyalatú darabokkal van tele. Van viszont 1-2 olyan cuccom - főleg kiegészítők: sál, öv, karkötő stb. - amik nagyon merész árnyalatúak, mint pl. egy neon narancs szandál, amit a Bershkában vettem. Sőt, mostanában a geometriai minták is érdekelnek, egészen rákattantam az azték minták szín és formavilágára.A közelben van egy kínai ruhabolt, ahol már többször vettem pólókat (kizárólag szétvagdosásra). A nyakuk nagyon szűk szabású, de 100% pamut, egész jól bírja a mosást és nem fordul/tekeredik el rajtam anyag, mert szálirányt figyelembe véve van megvarrva. 


Eddig oversize jellegű, fitness topra/trikóra rávehető felsőket készítettem belőle, mint pl. ezt is Kinga Barátnőmnek:


Most viszont teljesen bezsongtam, hogy pólóból könnyű nyári ruhát készítsek magamnak, amihez az inspirációt a neon szandál és az azték minták adták. Fogtam egy fehér papírt és felvázoltam, hogy nagyjából hogyan képzelem el a rucit:


Ehhez két pólóra volt szükségem (kemény 1400,- Ft-ot költöttem rá), amiket összesen 4 vágással szabtam át!A vágott részeknél meghúztam az anyagot, hogy visszapördüljön a széle, így nem kell varrni, és nem is fog foszlani sem.


Az alsó és felső részt egymáshoz tűztem(!) a csípőmnél ügyelve arra, hogy a fenékrésznél is stimmeljenek a dolgok, mert ugyebár a kerek popsin más a ruha esése, mint elöl. Így hátul kb. 2-3 cm-rel hosszabb az alsó rész, ami felvéve pont azt eredményezi, hogy mindenhol ugyanaddig ér le. A vállakat pedig elkötöttem 1-1 madzaggal, hogy lássam, mekkora vállpántot kell majd készítenem.


Mivel a pántokat a szandálomhoz passzoló neon színben képzeltem el, ezért a pólóból leeső darabokat fogtam és beszíneztem! Igazából itt fogalmam sem volt mire számítok, mert textilt már festettem ecsettel, szivacsecsettel valamilyen mintásra és ruhaszínező porral telibe is (ami persze sosem olyan árnyalatú lett, amilyet akartam), de most egy új dolgot találtam ki. 


A Pentart márkájú textilfestékek nagyon jó minőségűek, annyira, hogy amire rácsöppen, aból az életben nem szeded ki még Vanish-sel sem, szóval védőfelszerelés kell a maszatoláshoz. Rengeteg féle textilfesték árnyalatuk van, nagyon menő színek, és most neon színekkel is előrukkoltak! Persze, neon és neon között is van különbség, így először is kikevertem a szandálomnak megfelelő árnyalatot neon narancs, neon pink és fehér textilfestékből.Egész jól sikerült a kívánt szín, de itt kezdődött csak az izgalmas rész. Az anyagot úgy akartam beszínezni, hogy a szálakat teljesen átitassa a festék, tényleg úgy, mintha ez ruhafesték lenne, amiben áztatni kell a ruhát. 


Úgyhogy vizet adtam a kikevert - egyébként elég sűrű - festékhez, csak úgy érzésre, hogy nagyon folyós legyen a végeredmény! Színezett víz inkább, mint vizezett festék! A sűrű festéket többbször átszűrtem, hogy tökéletesen feloldódjon a vízben, ne legyen csomós, mert akkor elképzelhető, hogy az eredmény elszúrt batikolt hatású lesz, random elszórt sötétebb és világosabb foltokkal.


Ezután jöhetett a mártogatás, nyomkodás, amit szintén perceken keresztül csináltam... Ennél az eseménynél Anyukám is itt volt és hát bekérdezte a tutit: "Kicsim, ez a projekt nem túl macerás?"


De az! Viszont még sosem csináltam ilyet, és rettenetesen kíváncsi voltam az eredményre, másrészről lehet, hogy ez a technika tényleg működik textilek KÍVÁNT színű árnyalatra való befestésére! Az anyagokat az alapos átitatás után jól kinyomkodtam és kitettem száradni az erkélyre.


Miután megszáradtak átvasaltam őket, ezzel lehet ugyanis a színt véglegesre fixálni. 

 

Aztán jöhetett a mosáspróba! Mosószeres meleg vízzel jól átmostam, megnézve, hogy vajon mennyire ereszti majd a színét, hajamat téptem volna, ha a hófehér pólóval összevarrva azt is beszínezi mosáskor. Az eredmény abszolút pozitív lett, mondjuk kb. ezt is vártam ettől a festéktől: egyáltalán nem eresztette a színét, a víz átlátszó maradt! Ezután megint vasalás következett majd az anyagok egy részét kb. 2 cm vastagra szabdaltam, meghúzogattam és befontam a pántokhoz.


A korábban megkötözött vállrészeknél harmónikaszerűen összecsíptem az anyagot és levágtam. A redők közé illesztettem a befont és végein összevarrt pántot, amikre 1-1 arany műbőr  is került.Ezek a kis műbőr díszítések tök jól eltakarják az illesztést, és nem csak ráhúztam, hanem apró öltésekkel a műbőr textillel borított belső részén oda is rögzítettem azokat.Amikor a pánt készen volt, egy utolsó ellenőrzés után a ruha csípő részénél géppel is összevarrtam az előtte összefércelt alsó és felső részt úgy, hogy majd egy madzagot is bele tudjak húzni. Naná, hogy neon színűt, arany műbőrrel a végén, hogy passzoljon a pánthoz.Ezután már "csak" a mintázás volt hátra, ami szintén egy izgalmas folyamat, de erről majd a következő posztban.

Stay tuned!

1 megjegyzés:

  1. Nagyon ötletesnek tartom az azték ruha elkészítését. Elküldtem az egyik unokámnak,Aki most 18 éves. Nagyon sok ötletes dolgot készít.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...